ביוץ ווסת (הריון, לידה והנקה)
שאלה
תשובה מאת נחמה שולמן- יועצת הלכה, אחות בודקת טהרה(M.A ),
בשאלתך יש שני היבטים:
ההיבט ההלכתי.
ההיבט הרפואי.
מן ההיבט ההלכתי, לא ניתן לטבול לפני תום 7 נקיים.
ניתן לנסות לקצר את ימי הראיה ולהקדים את הפסק הטהרה.
הקדמת ההפסק ניתן לעשות בעזרת מספר דברים:
1. במקרה שמנסים להרות זמן ממושך, ניתן להקדים את ההפסק ליום 4 לתחילת המחזור. (בתנאי שהדימום פסק)
2. אם אינך מצליחה לעשות הפסק כי הדימום נמשך, את יכולה להעזר באחת מהשיטות הטבעיות כגון:
שיטת אביבה או שיטות נוספות, ישנם צמחי מרפא ותחבושות היגניות עם יונים שליליים שמקצרות את ימי הראיה. יש נשים שמדווחות כי שתיה מרובה בתחילת הימים והליכה מרובה לשרותים ואחר כך שתית מיץ לימון טרי בימים הבאים מקצרות את ימי הראיה.
רבות מאיתנו מחמירות שלא לצורך בבדיקת העדים. התיעצי עם רב או יועצת הלכה על כל עד שאינו נקי!! פעמים רבות ניתן להתיר עדים שלמי שאינו בקיא בדבר נראים כלא תקינים ( לא צריך להמתין לעד נקי לחלוטין, צבעים רבים ניתן בקלות להתירם).
אם את מצליחה לעשות הפסק ביום 5 ובדיקה ביום 6, עצרי את הבדיקות ואל תעשי אותם בימים הבאים. בדיקת החובה הבאה היא רק ביום 7 לתחילת הנקיים.
לכי עם תחתון צבעוני אם אתם ספרדים ו/ או תחתונית. בדרך כלל אם הכתמים לא גדולים מאד, התייעצי, כי במיקרים רבים ניתן להתעלם מכתמים אלו ולהמשיך בספירה שהתחלת ביום 5.
מן ההיבט הרפואי:
יש להתיחס למספר דברים כיון שלא בהכרח הגורם לאי כניסה להריון הוא פספוס הביוץ.
הכניסה להריון קשורה לגורמים רבים בנוסף ליחסים בסמוך למועד הביוץ, כגון: תקינות תאי הזרע, סביבה נרתיקית מתאימה, גורמים מכניים, רירית רחם מתאימה, גורמים הורמונליים ומצב נפשי.ועוד.
פעמים רבות אי הכניסה להריון לא נובע ממועד הביוץ ( שבאופן תקין מתרחש כ- 14 יום בממוצע לפני המחזור הבא) ביחס לטבילה, אלא משיבוש הורמונלי הגורם לפאזה לוטאלית קצרה או לקויה שמשמעותה מחסור בפרוגסטרון המופרש מהגופיף הצהוב שבשחלה ושמטרתו הכנת הרחם לקראת השרשת הריון ותמיכה בו. אז עדיין אין התארגנות מספקת של רירית הרחם כך שתאפשר קליטת הריון. כלומר כל סבב המחזור קצר מדי ואינו מאפשר קליטת הריון.
הסיבות לכך יכולות להיות מגוונות והטיפול בהתאם לגורם. במקרה כזה לא פספוס הביוץ מעכב את ההריון אלא ההפרעה בתהליך השרשת ההריון . הקדמת הטבילה לא תפתור את הבעיה. אלא טיפול הורמונלי ככלומיפן, שמטרתו עכוב הביוץ וחיזוק הפאזה הלוטאלית.
לסכום:
נסי להקדים את הטבילה ככל שניתן. יש לזכור גם כי אורך חיי ביצית הוא כ- 48 שעות ועל כן גם ביוץ שהתרחש כיומיים לפני הטבילה, עדיין מאפשר כניסה להריון.
הייתי ממליצה גם על מעקב זקיקים לראות בודאות מתי מתרחש הביוץ ובמידת הצורך ניתן גם לעשות הזרעה לפני הטבילה.
בשורות טובות במהרה.